Boğazımızın iki tarafında yer alan lenfoid dokulara bademcik adı verilir. Bağışıklık sistemimizin önemli parçalarından olan bademcikler, her insanda 2 adet bulunur. Vücuda mikrop ve bakteri girdiğinde ise bademciklerde reaksiyon olarak şişme ve ağrı gibi şikayetler baş gösterir.Vücuda nüfuz eden bakteri ve mikroplardan dolayı bademcikler iltihaplanır. İltihaplanma neticesinde ise bademciklerde şişlik meydana gelir. Eğer bademcik iltihabı yılda 4 ila 6 kere tekrarlıyorsa, tedavi için cerrahi operasyonlar gerekli görülebilir. Böyle bir durumdaysa bademcik ameliyatına gerek duyulur. Ancak her bademcik iltihabı vakasında ameliyat şart görülmez.
İçindekiler
Bademcik ameliyatı sonrası kulak ağrısı, cerrahi operasyon akabinde en çok işitilen şikayetlerden biridir. Ameliyat sonrasında boğazdaki ağrı, kulak bölgesine yansıyarak kulak ağrısına yol açabilir. Normal şartlarda kulak ve boğaz ağrısının ameliyattan sonraki ilk 2-3 gün içerisinde geçmesi beklenir. Eğer bu ağrılar devam ederse, durumla ilgili uzman doktora bilgi verilmelidir.Uzman hekim tarafından çoğunlukla ağrıları dindirmek için ağrı kesiciler önerilir. Alınan bu ağrı kesici ilaçlar sayesinde yaşanan boğaz ve kulak ağrısının, 7 ila 10 gün içerisinde sonlanması beklenir.
Bademcik iltihabı vücutta kendisini ilk olarak boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, boğazda takılma hissi, boyun bezelerinde şişme ve ağızda kötü koku ile belli eder. Bademcik iltihabının uzun süre devam gitmesi kişinin solunum almasında dahi zorluk yaşamasına sebep olduğundan, en kısa sürede tedavi edilmesi şarttır. Antibiyotiklerle sağlanamayan tedavi sürecinde kimi zaman ameliyat gerekli görülebilmektedir.
Bademciklerin ameliyatla alınmasının başlıca nedeni, tekrarlayan iltihabi vakalardır. Bademciklerde çok sık iltihaplanma olması ve boğaz ağrısı sorunu yaşanması akabinde cerrahi işlemlerle bu dokuların alınması gerekli görülebilir. Ancak tek neden bunlar değildir.Aşağıdaki vakalarda bademciklerin alınması uzman hekim tarafından gerekli görülebilir.
Bademcik iltihabı yaşayan her bireyde, bademcik ameliyatı yapılması zorunlu değildir. Kimi zaman hafif antibiyotik ilaçlarla da iltihap önlenebilir. Ancak aşağıda belirttiğimiz gibi durumlar söz konusuysa, tedavi için ameliyat gerekli görülebilir.
Bademcik ameliyatına başvurulmasının başlıca sebeplerinden biri erişkin yada çocuğun, bademcik iltihabını sık sık yaşıyor olmasıdır. Eğer hastanın son 1 yıllık sağlık öyküsünde 6 defa veya son 2 yıl içerisinde 4-5 defa bademcik iltihabı vakası varsa, uzman hekimler tarafından cerrahi yöntemler gerekli görülür.
Bazı çocukların doğuştan itibaren bademcikleri büyük olmaktadır. Büyük olan 2 bademcik kütlesi genellikle birbiri ile temas eder. Lenfoid dokuların birbirine temas etmesiyse, çocuğun ağız ve burundan nefes almasını engeller. Geceleri uyku esnasında solunumunun durmasına yani uyku apnesine yol açar. Böyle bir durumda uzman hekimler tarafından bademciklerin alınması şart görülür.
Bademcik ameliyatı sonrası bademcik bölgesi açık yara şeklinde bırakıldığından, bu bölgede kanamalar meydana gelebilir. Eğer ameliyattan sonra kırmızı kan veya kanlı kusma şikayetleri meydana geliyorsa, konuyla ilgili kesinlikle doktora bilgi verilmelidir.
Normalde uygulanan cerrahi işlemlerden sonra ameliyat yeri dikişlerle kapatılır. Fakat bademcik ameliyatında bu durum biraz farklıdır. Bu ameliyat sonrasında açılan yara yeri kapatılmaz ve açık bırakılır. Dolayısıyla bademcik ameliyatı sonrasında pek çok konuda kişinin dikkatli ve temkinli olması gerekmektedir.
Cerrahi operasyondan sonra kişinin devamlı konuşarak boğazını gereksiz yere yormaması oldukça önemlidir. Boğazını dinlendirmeli ve bir süre istirahat etmelidir.
Bademcik ameliyatında yaranın açık bırakıldığından yazımızın başında bahsetmiştik. Açık bölge enfeksiyon ve iltihaba müsait durumda olduğundan, ağız içi hijyeni konusuna özen gösterilmelidir. Diş fırçası ile hafif şekilde diş ve dil temizliği yapılması enfeksiyon oluşumu riskini düşürecektir.
Gün içinde bol su içerek boğaz bölgesinin nemli kalmasını sağlamanız, bademcik ameliyatı sonrası yapılabilecek en doğru işlemlerden biridir. Aklınıza geldikçe gün içinde su tüketmeye gayret edin.
Eğer ameliyat sonrasında aşağıdaki şikayetlerden muzdaripseniz, en kısa zamanda uzman hekiminize konuyla ilgili bilgi vermenizde yarar vardır.