İçindekiler
Çıbanınızdan kurtulmak ister misiniz? O da soru mu… ?Çıban, kıl kökleri enfeksiyon kaptığı zaman ortaya çıkan bir tür cilt rahatsızlığıdır. Bu lezyonlar çok ciddi değildir belki ama durumdan etkilenen bölge çok hassas bir hal aldığı için aşırı ağrı oluşabilir. Oldukça sık karşılaşılan bu doku bozuklukları vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilirler. Tabi yine de bu kabarcıkların en sık görüldüğü yerler koltuk altı, kalça, omuzlar ve kasık çevreleridir.Çıban oluşmasına sebep olan doku bozuklukları öncelikle önemsiz kırmızı lekeler halinde kendini gösterir. Ama zaman geçtikçe ağrı yavaş yavaş yoğunlaşarak, küçük kabarcıklar şişerek çok daha büyük bir hale gelir.Çıbanlar bakteriyel bir enfeksiyon (özellikle Staphylococcus aureus) sonucu ortaya çıkar. ancak, oluşumlarının arkasında yatan tek neden bu değildir.
Her ne kadar çıban ciddi bir problem olmasa da; rahatsızlığın daha fazla yayılmaması, kötüleşmemesi ve daha kapsamlı bir tedavi gerektiren bir enfeksiyona dönüşmemesi için bazı önlemler alabilirsiniz.
Bu önlemlerden bazıları;
Peki, bu sorun düzenli olarak başınıza dert olmaya devam mı ediyor? Yapmanız gerekenler daha bitmedi o zaman okumaya devam edelim…
Bir çıbanı sakın patlatmayın!Çıbanlar çok hassas doku bozuklukları olduğundan hiçbir baskı uygulamamalısınız. Çünkü bakteriler kan dolaşımına karışıp, vücudun diğer bölümlerini de etkileyerek (kan zehirlenmesi gibi) tehlikeli durumların oluşmasına neden olabilir.Eğer dudaklarınızda veya burnunuzda bir çıban çıkarsa bunu patlatmak çok daha tehlikeli olabilir, çünkü bu durumda enfeksiyon beyninize kadar bile ulaşabilir.Hijyen çok önemlidir!Çıbandan etkilenen bölgenin etrafını temiz tutmak çok ama çok önemlidir. Bunun için, bir pamuk veya bez parçasını alkol veya tentürdiyota batırarak çıban çıkan yüzeyi güzelce temizleyebilirsiniz. Problemli bölgeyi günde en az 3 defa temizlemelisiniz.Çıbanları temizlerken uygun bir eldiven kullanmalısınız. Eldiven kullanmadıysanız, ellerinizi kesinlikle çok iyi bir şekilde yıkamalısınız. Böylece enfeksiyonun başkalarına bulaşmasına engel olursunuz.Doktora başvurmanızı söyleyen uyarı sinyalleriEğer bir çıbanı iyileştirmek için uğraşırken aşağıdaki semptomlardan herhangi birini gözlemlerseniz mümkün olan en kısa sürede bir doktora başvurmanız gerekir. Çünkü bu belirtiler enfeksiyonun yayıldığının açık göstergeleridir…
İnternette biraz çıban fotoğraflarına bakarsanız bu rahatsızlıkla baş etmek için yeterli çabayı göstereceğinize eminiz… Zira biz sizinle en masumlarını paylaştık. ?Daha faydalı alternatifler için bir önceki yazımız olan Cilt, deri sarkmasına ne iyi gelir? Cilt sarkmasını yok etmenin yöntemleri makalemizi okuyabilirsiniz.